~Selamat Datang ke Laman Che Ezaitie~~Selamat Datang ke Laman Che Ezaitie~

Salam kepada semua yang mengikuti ~ Ragam Empunya Blog~ ini. blog ini tercipta adalah untuk meluahkan rasa, mencurahkan idea, memperkembangkan karya dan juga corak coret sebuah rentetan kehidupan...diharapkan segala yang baik dijadikan tauladan yang buruk dijadikan sempadan. sesungguhnya, yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T dan yang buruk datangnya dari Che Ezaitie...

TQ kerna ikuti ~ Ragam Empunya Blog ~

...LePaS Follow SaYe BacE iNi PuLa...
►Totorial : Tips Tingkatkan Follower
(Sebarkan Tips ini Tanda anda Prihatin)

Sunday, April 1, 2012

7 Petala CintaFilem 7 Petala Cinta mengisahkan sebuah percintaan berunsurkan islamik. Percintaan diantara Attar dan Saidatul Nafisah yang berlandaskan kepada konsep kecintaan kerana Allah dan agama. Pada asalnya, Saidatul Nafisah telah dijodohkan dengan Hamka. Walaubagaimana pun, berlaku suatu kemalangan yang dikatakan meragut nyawa Hamka di bumi bergolak , Yaman. bermula dari situ, Saidatul Nafisah mula hilang rasa yakin dan sering meratapi kehilangan Hamka.

Abi Ikhwan yang mahu melihat sinar kembali diwajah Saidatul Nafisah mula menjodohkan anaknya kepada Attar, seorang yang jahil dalam ilmu agama tapi mahu tetap berusaha untuk memperbaiki kelemahan diri selepas dirinya diselamatkan oleh Abi Ikhwan dari pihak polis yang memburunya. Pada mulanya, Saidatul Nafisah agak terkejut dengan permintaan Abi Ikhwan tapi setelah Saidatul Nafisah melakukan Solat Istihara selama 3 malam, akhirnya, dia menerima Attar sebagai penganti kepada Hamka.

Sepanjang tempoh pertunangan, seorang GRO bernama Ida, menaruh cinta kepada ketulusan dan ketaqwaan Attar kepada agamanya. Ida mula hadir dalam hidup Attar untuk mengoda Attar sehingga Attar dihalau keluar oleh Abi Ikhwan dan Saidatul Nafisah memutuskan perhubungan mereka. Attar tetap berdiam walaupun telah dituduh berzina bersama Ida. Attar berbuat demikian adalah untuk memberikan Ida peluang memperbaiki segala amalan dan menambahkan ilmu agamanya.

Malang tidak berbau, Attar telah bertemu dengan bapa saudara Ida yang kebetulan merupakan bekas 'rakan subahat' Attar pada masa lampau. Dalam masa yang sama, Ida telah membuat pengakuan sebenar kepada Abi Ikhwan bahwa dia yang mengoda Attar sehingga ditangkap oleh Abi Ikhwan sedangkan Attar tidak melakukan apa-apa. Bahkan, menolak permintaan Ida. Attar telah digodok dengan belati milik bapa saudara Ida dan badanya dicampak ke dalam tong sampah.

Attar dibawa kembali ke pesentran milik Abi Ikhwan.

Pengakhiran cerita, pada hari perkhawinan antara Attar dan Saidatul Nafisah, Hamka telah pulang bersama mahar perkahwinannya iaitu senaskah Al-Quran tulisan tanganya sendiri buat Saidatul Nafisah. 

p/s: pada Che Ezaitie, cerita ni agak menarik dan selevel dengan cerita Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih, Nur Kasih dan pelbagai lagi genre cerita islamik yang mudah difahami dan dijiwai. ada beberapa plot cerita yang akan membuatkan para penonton tertanya-tanya dan membuat andaian sendiri apa yang bakal terjadi. terdapat juga unsur komedi yang membuatkan seluruh panggung pecah gelak. jadinya, tidaklah menjadikan cerita ini terlalu sedih, serius atau mungkin terlalu menyentuh kalbu. tapi jujur Che Ezaitie nangislah jugak..hehehe...

No comments: